Selasa, 10 Februari 2009

Tepung gamdum??

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). 

Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan 

memenatkan. 

In sya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih 

banyak artikel. 

Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah 

kakak sulung saya. 

Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun. 

Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan 

masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan 

menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya. 

Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan 

yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini. 

Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu 

kereta mewah. 

Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami. 

Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salah 

sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan 

Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan 

berkenaan tepung gandum.. 

Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepung 

gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli di 

pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya 

adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80. 

Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah 

rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini? 

Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk 

membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya di 

pasaran. 

Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini?? 

Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Y 

menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini 

dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya. 

Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia 

BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna 

putih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan 

mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan 

dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat. 

Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya 

dan boleh menyebabkan berbagai penyakit. 

Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah 

satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung. 

Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum 

seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana 

mengandungi bahan kimia BP.. 

Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang 

mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya 

tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan 

jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini?? 

Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di 

Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini. 

Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakak 

saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan 

oleh kilang Mr Y bekerja. 

Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan 

tiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya. 

Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan 

ini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide". 

Mr Y lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerja 

tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum. 

Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepung 

tempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset. 

Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan 

berikut adalah antara dapatan saya: 

1. Dari http:// getacnetreat ments..com/ 

review/benzoyl- peroxide/ 

Benzoyl Peroxide 

Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low 

concentrations as an acne treatment. 

Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin 

cells and killing bacteria within pores. 

Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is 

suspected of being a possible tumor promoter. 

Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low 

concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known 

for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face, 

itching, and dry and peeling skin. 

It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when 

it comes in contact with clothing and hair. 

2. Dari http://msds . chem.ox.ac. uk/BE/benzoyl_ peroxide. 

html 

Benzoyl Peroxide 

Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor 

promoter. May act as a mutagen. 

Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with 

skin. Eye, skin and respiratory irritant. 

Typical TLV 5 mg/m3. 

3. Dari http:// pesticideinf o.org/Detail_ 

Chemical. jsp?Rec_Id= PC37521 

Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and 

developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity. 

4. Dari http://ptcl . chem.ox.ac. uk /~hmc/hsci/ chemicals/ 

benzoyl_peroxide .html 

*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards.. 

Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. 

Friction or grinding may also be sufficient to make it explode. 

*** The compound is very flammable. 

*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful 

if you swallow it or get it on the skin. 

*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter. 

Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa 

Benzoyl Peroxide adalah : 

* Bahan toksik 

* Bahan penggalak tumor 

* Boleh menyebabkan alahan pada kulit 

* Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada 

sel badan. 

* Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan 

ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna. 

Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada 

warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat 

sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini. 

Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan 

tepung gandum dengan bahan kimia BP ini. 

Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung 

gandum ini akan bertukar ke putih. 

Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas 

dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat 

dalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi 

didalam tepung gandum yang asal merosot. 

Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding 

tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah). 

BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan. 

Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana 

mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah 

disamping sebahagian nutrisinya telah hilang. 

Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masak 

benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. 

Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini. 

Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang 

dan hampir tidak ada. 

Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee 

kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah 

kesannya. 

In sya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom 

gout yang serius. 

Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia 

Benzoyl Peroxide. 

Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen 

yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni 

atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun 

tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide. 

In sya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout. 

Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan 

gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl 

peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout. 

Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan aid 

borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout. 

Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di 

dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh, 

TIPs di http:// emjayjb . multiply. com/journal/ item/75 



Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan 

yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) 

seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari 

bahan ini. 

Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung 

gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini. 

Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di 

dalamnya. 

Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali 

Y***** mengalami ????. 

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). 

Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh 

yang singkat. 

Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang 

iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin 

ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di 

kalangan rakyat Malaysia . 

Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an. 

Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting 

selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis. 

Sekian wassalam wallahuaqlam

1 ulasan:

@LiYaNNuaR ツ berkata...

thanks for sharing... kalo tepung gandum cap sauh, cemana ek??